Stroke-ul, sau caloria psihologica

The stroke - the psychological calorie

Fie ca suntem copii sau adulti, fie ca suntem acasa, la gradinita sau la munca, cu totii avem nevoie de doza zilnica de energie. Doza care sa ne dea puterea sa zambim, sa iubim, sa cream, sa ne jucam. Chiar daca nu o definim in termeni stiintifici pomposi, cu siguranta cu totii simtim ca mereu avem nevoie de ceva care sa ne motiveze in tot ceea ce facem. Insa, chiar daca nu incercam noi sa apelam la termeni stiintifici asta nu inseamna ca cercetatorii din cadrul unei renumite universitati din Marea Britanie nu o fac deja. De data asta glumim, desigur, nu e vorba despre cercetatorii britanici, ci despre Eric Berne, un psihiatru de origine canadiana, care a adus in prim plan conceptul de stroke sau, asa cum mai este cunoscut, caloria psihologica.

Bucket full of escapeing energy Ce inseamna conceptul asta de stroke si la ce este el bun? O intrebare pertinenta, mai ales ca ii spune si caloria psihologica si stim ca e bine sa ne ferim de prea multe calorii, ca ingrasa. Nu am dori sa intram in profunzimile notiunii, ci mai degraba sa incercam sa o intelegem folosind o analogie simpla si eficienta. Sa ne imaginam ca fiecare dintre noi se trezeste dimineata cu o galeata a lui din care isi ia energia. Unii incep ziua cu galeata mai plina, altii mai goluta, dupa caz. Ca sa fim in priza, sa fim zambitori, sa fim energici avem nevoie ca nivelul de energie din galeata noastra sa nu scada, din contra, poate chiar sa creasca pe parcursul zilei. Orice picatura de energie care intra sau iese din galeata noastra este un stroke, sau o calorie psihologica. Cele care umplu galeata sunt stroke-uri pozitive, cele care o golesc sunt stroke-uri negative. In general copiii doresc cel mai mult sa primeasca stroke-uri pozitive, aprecieri, vorbe frumoase, sa simta ca parintii sunt mandri de ei. Dar daca ele lipsesc, copiii se multumesc si cu un stroke negativ, adica accepta sa ii certam, sa tipam la ei sau poate chiar sa ii mai scuturam un pic. Pentru copil orice atentie pe care o primeste, indiferent daca este in sens pozitiv sau negativ, este mai buna decat sa fie ignorat. Si retineti un lucru foarte important: copiii sunt foarte creativi in a gasi solutii sa obtina atentie negativa si extrem de lipsiti de inspiratie in a inventa actiuni proprii care sa merite aprecierea noastra, atentia pozitiva. De aceea este esential ca ori de cate ori avem ocazia sa le oferim stroke-ul nostru pozitiv sa o facem, pentru ca asa le crestem lor baza de date pozitive, cu lucrurile pe care ei le pot face pentru a obtine aprecierea noastra. Atfel, daca ramanem la conceptiile ca eu nu il laud ca sa nu-l rasfat, prefer sa il cert doar cand greseste sau lasa copilul in pace, nu il baga in seama, nu vezi ca sta cuminte acum, vom sfarsi prin a dezvolta copilului doar baza de date negative, cu comportamente care nu pot fi pe placul nostru. Si ori de cate ori nu va sti ce sa faca, cum sa obtina atentia noastra, va cauta “o solutie” in aceasta baza de date negative, pentru ca baza de date pozitive va fi mult prea limitata, sau poate chiar inexistenta, daca nu am avut grija sa o crestem impreuna cu copilul nostru.

De aici concluzia principala: ce stroke-uim, aia primim! Copiii ne vad mai des ca rasplatim cu atentie si apreciere comportamentele lor pozitive, le vor repeta cat se poate de mult ca sa primeasca in continuare stroke-urile pozitive de la noi. Observa ca mai degraba suntem atenti si interactionam cu ei cand au comportamente negative, vor face doar asta ca sa fie siguri ca ne au langa ei tot timpul, chiar si daca asta presupune sa ii certam tot timpul.

Fancy old ladiesSi pentru cei mai pragmatici dintre noi mai avem o veste buna. Orice stroke pozitiv pe care il oferim copilului, pe langa picatura pe care o adauga in galeata lui, adauga automat o picatura si in galeata noastra. Ori de cate ori avem sansa sa apreciem in mod sincer si onest copilul, reactia lui de satisfactie si bucurie va reprezenta un stroke pe care noi il primim inapoi. Vrem sa intarim ca intotdeauna e necesar sa facem aprecieri sincere si oneste, pentru ca altfel, in mod cert, efectul va fi unul contrar, de dezamagire. O povestioara auzita recent exemplifica foarte bine ce efect poate avea un stroke pozitiv nesincer: la intalnirea de 50 de ani de la terminarea facultatii, un domn incercand sa-i faca un compliment unei colege ii spune: “D-na Maria, aratati la fel de bine ca in facultate!”, la care replica ei vine taios: “Asa de batrana aratam in facultate?”. Deci, cand suntem suparati singura solutie sa ne refacem energia si vigoarea este sa fim primii care ofera stroke-uri pozitive, aprecieri sincere. In felul acesta primim si noi inapoi si ne incarcam bateriile. Daca, atunci cand suntem suparati, tunam si fulgeram in stanga si in dreapta nu facem decat sa atragem alte stroke-uri negative spre noi si sa ne adancim starea.

Stiind acestea nu ne mai mira deloc de ce Facebook-ul a avut si are in continuare un succes atat de mare. Unul dintre motive, evident nu singurul, dar unul dintre ele este ca a dat oamenilor posibilitatea sa ofere si sa primeasca stroke-uri, calorii psihologice. Butonul “LIKE” nu reprezinta nimic altceva decat posibilitatea de a oferi cuiva un stroke. Si Doamne, bine ne mai simtim cand vedem multe, multe like-uri si share-uri pe postarile noastre. Asa ca sa nu ne zgarcim sa dam un like cand ne place ceva cu adevarat, sa nu ne zgarcim sa dam un share, pentru ca inseamna atat de mult si pentru cel pe care il apreciem si pentru noi.

Va invitam sa urmariti mai jos un scurt metraj marca Kurt Kuenne, in care putem vedea ce efect uimitor poate avea stroke-ul pozitiv asupra celor din jur si cum putem deveni niste “vampiri energetici” pentru cei care ne ofera stroke-uri pozitive daca nu daruim inapoi, fie macar si un zambet:

_____________________
Aprecierea ta ne da energia sa continuam!
Daca iti place ce facem, nu uita sa iti creezi un cont pe site sau sa dai like pe Pagina de Facebook, ca sa poti fi la curent cu ultimele noutati. Daca ai un prieten caruia crezi ca i-ar prinde bine sa se uite peste aceste randuri, fa-i si lui si noua o favoare si impartaseste cu el linkul articolului!

Vreau sa dau un stroke platformei muffyPEDIA.ro si sa ma inscriu la newsletter. Mai ales ca e gratis!