E ca mersul pe bicicleta…

mersul pe bicicleta, copii pe bicicleta, mana invizibila, bicicleta cu sau fara pedale

Ne dorim sa invatam copilul sa mearga pe bicicleta. Cum facem acest lucru? Sunt multe teorii, sunt multe mituri, haideti sa le discutam. Exista, in mod cert, doua abordari in privinta modului in care putem invata copii sa mearga pe bicicleta.

 

biciclete copii, biciclete second hand, biciclete ieftine, roti ajutatoare,Varianta clasica este cea in care copilul invata sa pedaleze pe bicicleta sustinut de roti ajutatoare. Dupa ce se familiarizeaza cu comenzile de baza: pedalatul, comanda asupra directiei si franelor, treptat, in timp, ridicam rotile ajutatoare pana cand, in final, utilizarea lor devine inutila si le eliminam cu totul. Aceasta varianta este recomandata, in mod special, pentru copii mai conservatori, care nu prea sunt bucurosi sa isi asume riscuri. Presupune, de obicei, un timp mai indelungat pentru deprinderea copilului cu mersul pe bicicleta.

 

mersul pe bicicleta, biciclete second hand, biciclete ieftine, fara pedaleUltimele studii au relevat faptul ca o metoda mai eficienta ar fi inceperea familiarizarii copilului cu o bicicleta fara pedale (balance bicycle). Inaltimea scaunului la bicicleta se va regla in asa fel incat copilul sa poata atinge pamantul cu toata talpa ambelor picioare fara efort. In felul acesta poate incepe cu maximum de incredere mersul pe bicicleta. Acest tip de bicicleta se adreseaza primordial familizarizarii copilului cu echilibrul si dirijarea. Urmatorul pas presupune invatarea pedalatului. Acest lucru il putem face fie pe o bicicleta cu roti ajutatoare, fie pe una fara roti ajutatoare dar cu ajutorul unui parinte pentru inceput.

In cazul nostru, care suntem in plin proces de invatare al mersului pe bicicleta pentru copii, am optat pentru urmatoarea schema: deprinderea coordonarii si pedalatului pe o bicicleta cu roti ajutatoare si ulterior deprinderea echilibrului dupa eliminarea rotilor ajutatoare cu suport din partea unui parinte. Marturisim ca am ales varinta aceasta si pe argument financiar, dar fiind ca o bicicleta cu pedale atasabile de calitate porneste de la 120-150 euro (se pot gasi si biciclete second hand in conditii foarte bune mai ieftine), pe cand o bicicleta de copii obisnuita, de calitate buna, o putem gasi la un pret in jur de 50-70 euro (in acest caz nu se justifica neaparat sa achizitionam second hand bicicleta, pentru ca pretul e unul mai rezonabil). Fata de varianta clasica am eliminat etapele intermediare, in sensul in care am folosit bicicleta timp de aproximativ o luna cu rotile ajutatoare coborate la maxim (in pozitia in care limiteaza aproape de tot inclinatia stanga-dreapta a bicicletei pentru copii), dupa care am eliminat total rotile ajutatoare. Am avut grija permanent sa mentinem increderea copilului ca e in siguranta si ca poate sa stapaneasca bicicleta. A functionat foarte bine o priza de partea superioara a bluzitei, in spate, dupa gat, pentru echilibrare copilului. In felul acesta aveam control asupra lui dar in acelasi timp copilul controla singur bicicleta si o simtea cat mai bine.

O problema comuna intervine atunci cand vrem sa luam mana de pe copil sa il lasam singur. Acesta isi pierde increderea si se dezechilibreaza. Un mic truc la care am apelat aici a fost sa construim o poveste pentru copil. Povestea a fost ca “tati are in telefon o aplicatie care proiecteaza o mana invizibila pe el si care il echilibreaza. El nu va simti mana, dar mana va fi acolo!”. Dupa ce am procedat asa de 2-3 ori a prins deja incredere ca poate merge singur.

Orice varianta am alege pentru a ajuta copilul sa stapaneasca mersul pe bicicleta, este foarte important sa o facem in ritmul in care el se simte confortabil. Daca il fortam, daca nu se distreaza si nu zambeste cand merge cu bicicleta, inseamna ca nu am ales metoda si ritmul potrivit pentru copilul nostru. Sa respectam intotdeauna ceea ce isi doreste copilul si sa nu transformam ambitiile noastre personale intr-un factor de stres pentru el.

In filmul de mai jos vedem evolutia din a 2-a zi in care am iesit in parc fara roti ajutatoare (am scapat ieftin, avand nevoie de doar 2h de mers pe bicicleta fara roti ajutatoare dupa ce, in prealabil, a mers circa 1 luna cu roti ajutatoare). Observati cum porneste sustinuta din spate, de bluzita, si cand se echilibreaza o lasam sustinuta doar de “mana invizibila”:

_____________________
Aprecierea ta ne da energia sa continuam!
Daca iti place ce facem, nu uita sa iti creezi un cont pe site sau sa dai like pe Pagina de Facebook, ca sa poti fi la curent cu ultimele noutati. Daca ai un prieten caruia crezi ca i-ar prinde bine sa se uite peste aceste randuri, fa-i si lui si noua o favoare si impartaseste cu el linkul articolului!

Vreau sa intru in liga luptatorilor antiKIDZIFER si sa primesc newsletter-ul muffyPEDIA.ro. Mai ales ca e gratuit!