Televizorul – prieten sau inamic?

Children in front of TV

Suntem in criza de timp, trebuie sa pregatim masa pentru copii si nu stim ce sa facem cu ei. Prima solutie: deschidem televizorul pe o emisiune pentru copii si ii plasam in fata lui. Dar este bine sa facem asta? Dezbatem in continuare principalele directii si studii ce analizeaza oportunitatea utilizarii televizorului la copii.

Pentru a clarifica de la inceput, cand spunem televizor nu ne referim exclusiv la acesta, ci includem aici tot ce defineste asa numitul “timp in fata ecranului”, adica tablete, proiector, laptop, telefoane mobile, pocket games, etc.

Studiile efectuate de academiile de pediatrie au relevat ca expunerea copiilor la televizor in primii 2 ani de viata nu este benefica. Cu toate acestea 40% dintre copii de 5 luni privesc in medie 1h la televizor pe zi. Mai mult, copii cu varsta de 4 ani se uita in medie peste 4h pe zi. Mai ramane sa intelegem si ce tipuri de emisiuni urmaresc copii la televizor in zilele noastre. Asta pentru ca foarte multe din emisiunile de divertisment pentru copii contin scene foarte dinamice, care se schimba foarte repede. De asemenea, intalnim foarte multe emisiuni pentru copiii care contin un grad ridicat de violenta. Este important, mai ales in primii ani de viata ai copiilor, sa evitam emisiunile de divertisment sau cele care contin scene de violenta. De ce? Pentru ca, asa cum regasim si in graficul de mai jos, emisiunile de divertisment cresc sansele aparitiei deficitului de atentie (adhd si tulburare de spectrul autist) la copii cu 60%, iar emisiunile cu scene de violenta cu 110%. Vestea pozitiva este ca emisiunile ce au continut educativ adaptat varstei nu afecteaza substantial copilul din acest punct de vedere. Rezultatele de mai jos sunt extrase din studiile publicate in revista americana Acta Paediatrica, de catre dr. Dimitri Christakis, profesor de pediatrie la Universitatea din Washington si si unul dintre expertii renumiti la nivel mondial in ceea ce priveste impactul televizorului asupra dezvoltarii copilului.

TV content impact on attention

Un alt studiu foarte interesant arata ca in familiile in care televizorul este deschis aproape tot timpul, in fundal, parintii schimba cu copiii aproape 200 de cuvinte pe zi. In contrast, familiile care nu au televizorul deschis in permanenta folosesc in medie 1000 de cuvinte pe zi in relatia cu copiii. Concluziile sunt evidente!

Dar daca lucrurile sunt atat de negative, ce solutii avem? Eliminam cu totul televizorul din casa? In mod cert asta nu e o solutie sau, mai bine spus, nu trebuie sa fie singura solutie. Creierul copilului este construit sa se dezvolte explorand mediul incojurator, mergand in patru labe si, mai apoi, ridicandu-se in picioare si cotrobaind peste tot. Daca noi limitam aceste actiuni prin plasarea lui, ore in sir, intr-un mediu static, in fata unui ecran, ii reducem substantial ritmul de dezvoltare normal, atat in zona motrica cat si in cea cognitiva.

Prin urmare, ce putem face este sa permitem copilului accesul limitat la televizor, preferabil abia dupa implinirea varstei de 2 ani. Expunerea nu ar trebui sa depaseasca 1-2 ore pe zi. Selectam cu atentie emisiunile la care se uita copilul sa fie adaptate varstei lui. Sunt din ce in ce mai multe emisiuni interactive acum la care putem incuraja copilul sa participe, la inceput facand acest lucru impreuna cu el. De exemplu: Mickey Mouse intreaba copiii: care este drumul care duce la printesa? Noi raspundem impreuna cu copilul: Cel din stanga! In felul acesta il incurajam sa urmareasca activ, sa comunice si sa foloseasca aceasta experienta in sensul dezvoltarii cognitive.

Oricat de rau ar parea la prima vedere, sunt si unele aspecte pozitive legate de televizor. In primul rand copiii au dreptul sa fie la curent cu realitatile generatiei lor. Atunci cand toti copiii dintr-un grup vorbesc o limba comuna (stiu care sunt prietenii lui Jack Piratul, cine este Plusica sau ce este o micunealta) le este mai usor sa se integreze in acel grup. Apoi, emisiunile educative si interactive pot aduce un plus in bagajul de cunostinte al copiilor si ne pot ajuta sa le exemplificam unele concepte care altfel ne-ar ridica mari dificultati. Le putem indica cum arata un anume animal, cum se face surf, exemplifica anumite comportamente desirabile, etc. Nu in ultimul rand, suntem cu totii oameni si din cand in cand mai avem nevoie de o pauza. Ganditi-va intotdeauna ca e mult mai putin nociv sa stea copilul o ora la televizor cat ne calmam dintr-o situatie tensionata, decat sa tipam, sa bruscam sau chiar sa lovim copilul.

Va lasam in compania psihologului Ana-Aurelia Baianu care ne ofera un raspuns la intrebarea: “Cu sau fara televizor in viata copilului?

_____________________
Aprecierea ta ne da energia sa continuam!
Daca iti place ce facem, nu uita sa iti creezi un cont pe site sau sa dai like pe Pagina de Facebook, ca sa poti fi la curent cu ultimele noutati. Daca ai un prieten caruia crezi ca i-ar prinde bine sa se uite peste aceste randuri, fa-i si lui si noua o favoare si impartaseste cu el linkul articolului!

Vreau sa aflu tehnicile psihologice demonstrate pentru a imbunatati relatia cu copilul meu, din newsletterul muffyPEDIA.ro: