Dragostea neconditionata

Unconditional love

Parentingul neconditionat fata de copil reprezinta acceptarea lui pentru ceea ce el este si nu pentru ceea ce el face. Nu orice copil poate excela intr-un domeniu sau altul, nu orice copil are capacitatea sa nu ne dezamageasca niciodata. Cu toate acestea el este copilul nostru si il iubim asa cum este. Sigur asta nu inseamna ca el poate face orice isi doreste sau ca poate scapa cu orice abatere. Cu totii suntem oameni si, ca parinti, vom avea momente in care vom fi dezamagiti, momente in care vom fi nervosi. Dar ideea este ca aceste emotii negative sa nu defineasca relatia dintre noi si copilul nostru.

Ca sa intelegem mai bine conceptul de parenting neconditionat trebuie sa plecam de la intelegerea conceptului antagonic: parentingul conditionat.

Parentingul conditionat “reflecta tendinta de a vedea aproape orice interactiune umana drept o tranzactie economica. Legile pietei, cerere si oferta, dupa fapta si rasplata au fost ridicate la rangul de principii universale si absolute, ca si cum totul in viata noastra, inclusiv ce facem cu copiii nostri, este similar cu achitionarea unei masini sau inchirierea unui apartament”[1]. Când iubim copiii pentru ceea ce fac, ii iubim conditionat, ii iubim ca o consecinta a ceea ce fac ei. Copii stiu ca daca nu performeaza conform asteptarilor nu vor primi atentia si iubirea parintilor. Aceasta fuga neintrerupta dupa iubirea parintilor genereaza o stare constanta de anxietate pentru copil. Ea duce in timp la o suma de efecte extrem de negative pentru copil, dintre care: nesiguranta, lipsa respectului de sine, lipsa capacitatii de a lua decizii, etc.

Un copil crescut sub imperiul iubirii neconditionate va simti, in orice moment, ca parintii lui sunt alaturi de el si il sustin indiferent de alegerile luate, de performantele inregistrate, de esecurile prin care trece. Ei sunt alaturi sa il invete, acceptându-l asa cum este. In felul acesta ne asiguram ca, pentru copilul nostru, cream un cadru ce favorizeaza o dezvoltare armonioasa si echilibrata. Copilul invata sa aiba incredere in deciziile lui, sa inteleaga consecintele deciziilor lui si mai ales deprinde respectul de sine neconditionat – sa se accepte asa cum este, indiferent de actiunile intreprinse si urmarile lor. Aceasta acceptare de sine neconditionata este temelia unei dezvoltari psihologice sanatoase.

Doctrina aceasta a iubirii neconditionate, practic, descrie o abordare cu totul diferita fata de ce presupun metodologiile disciplinarii negative si, respectiv, a disciplinarii pozitive. Va invitam sa regasiti, mai jos, o descriere mai amanuntita a conceptului, facuta de Alfie Kohn, autorul a 12 carti in domeniul parentingului, iubirii neconditionate si nu numai, considerat unul dintre cei mai mari specialisti la nivel mondial pe tema iubirii neconditionate.

Este esential sa ne alocam timpul necesar vizionarii fragmentelor de mai jos! De ce? Pentru ca daca nu o facem e posibil sa esuam in a avea o relatie cu adevarat extraordinara cu copilul nostru si in a-l ghida, asa cum trebuie, sa devina un om mai bun. S-ar putea sa ne dea peste cap sistemul de valori pe care il aveam, dar merita cu prisosinta.

____________________________
1. Alfie Kohn – Parenting neconditionat– de la recompense si pedepse la iubire si intelegere, traducere din limba engleză de Monica Loșniți, Ed. 2013

_____________________
Constructia ghidului parintilor incepe!

Ti se intampla uneori sa iti pierzi rabdarea cu copilul tau si sa tipi la el sau sa il certi? Ti se mai intampla sa poti colabora cu copilul tau doar daca il “mituiesti” cu niste dulciuri? Ti se intampla vreodata sa obtii o promisiune de la copilul tau dar imediat dupa asta sa nu o mai respecte?

Afla care sunt mecanismele care genereaza aceste situatii si cum putem noi, ca parinti, sa avem cele mai bune abordari pentru a avea o relatie armonioasa cu copiii nostri. Raspunsurile doar in ghidul parintilor muffyPEDIA intitulat “Si eu mai gresesc din cand in cand!”. Proiectul se va derula in urmatoarele saptamani si va fi gratuit pentru toti membrii platformei muffyPEDIA!

Inscrie-te cu adresa ta de email ca sa primesti GRATUIT ghidul parintelui muffyPEDIA!