Disciplinarea pozitiva

Disciplinarea pozitiva

Desi in limbajul uzual disciplinarea are adesea o conotatie care implica elemente punitive, in acest caz, cand spunem disciplinare, ne referim la ansamblul metodelor adresate pentru a deprinde copilul cu regulile si comportamentele dezirabile. In felul acesta copilul invata auto controlul si odata cu el, increderea in sine si respectul de sine.

Disciplinarea pozitiva muta accentul, de pe pedepsirea comportamentelor indezirabile, pe aprecierea si stimularea comportamentelor pozitive. Copilul avand un feedback placut ori de cate ori are un comportament dezirabil el va cauta sa repete acest comportament pentru o noua recompensa. In felul acesta se incurajeaza comportamentul pozitiv al copilului.

Cand are un comportament gresit, nu vom ridica vocea sau il vom pedepsi. Mai degraba vom discuta cu el sa inteleaga consecintele actiunilor lui si ce are de pierdut daca va continua in felul acesta. Ii explicam doar ca acel comportament nu este bun si in nici un caz ca el este un copil obraznic sau rau din cauza ca face acele lucruri. O discutie cu copilul presupune o anumita doza de atentie pe care acesta o primeste din partea parintelui. Chiar daca in general copii prefera atentia pozitiva (imbratisari, laude, etc.) uneori se multumesc si cu atentia negativa (cearta, discutii educative dupa o greseala, etc) daca nu se poate altfel. Prin urmare, discutiile legate de consecintele unei abateri vor avea loc doar daca este vorba despre un comportament sever negativ pe care nu-l putem ignora, in caz contrar, daca nu e suficient de grava abaterea, este preferabil sa nu avem o discutie. Ignorandu-l, privand copilul de atentia noastra raportat la acel comportament, il va determina sa renunte treptat la el pentru ca nu primeste beneficiul asteptat – atentia parintelui.

Ari Brown, doctor in pediatrie si autoare a mai multor lucrari in domeniul educatiei copilului, ne spune care sunt principalele jaloane ale disciplinarii pozitive:
– sa fim un model bun pentru copilul nostru, el se inspira din comportamentul nostru;
– sa fim consecventi in deciziile si regulile stabilite;
– sa fim calmi si concisi in discutiile pe care le avem;
– sa nu intindem foarte mult discutiile educative pe care le avem cu copilul;
– sa alegem corect cand trebuie sa avem o discutie si cand putem renunta;
– sa fim realisti si sa nu cerem copilului sa aiba un comportament care nu ii sta in putere;
– observa copilul cand are un comportament pozitiv si apreciaza-l;
– sa terminam orice discutie intr-o nota pozitiva si sa ne asiguram copilul de dragostea noastra.

Mai multe detalii regasim in prezentarea facuta de dr. Ari Brown, mai jos:

_____________________
Apreciarea ta ne da energia sa continuam!
Daca iti place ce facem, nu uita sa iti creezi un cont pe site sau sa dai like pe Pagina de Facebook, ca sa poti fi la curent cu ultimele noutati. Daca ai un prieten caruia crezi ca i-ar prinde bine sa se uite peste aceste randuri, fa-i si lui si noua o favoare si impartaseste cu el linkul articolului!

Vreau sa aflu tehnicile psihologice demonstrate pentru a imbunatati relatia cu copilul meu, din newsletterul muffyPEDIA.ro: