
Este adevarat ca de cele mai multe ori, ca parinti, ne confruntam cu retincenta copilului de a manca. O multime de autori abordeaza subiectul acesta, cu solutii si mai bune si mai rele. Insa de foarte putine ori este adus pe tapet un alt subiect la fel de complex si delicat: cum facem sa mai oprim copiii din mancat, mai ales daca au si usoare probleme cu greutatea. Atentie ca informatiile de mai jos sunt de interes nu doar cand vorbim despre excesul de mancare, ci si cand vorbim despre consumul exagerat de dulciuri.
Cand ne confruntam cu o situatie de acest gen, cutumele ne spun ca e bine sa procedam in unul din urmatoarele doua moduri: fie rationalizam mesele copilului, fie, mai dur, ii criticam aspectul fizic supraponderal sperand ca acest lucru sa il sensibilizeze sa renunte la mancare. Rationalizarea mancarii sau chiar interzicerea fortata a ei nu poatea avea efecte benefice, asa cum stim inca de la Adam si Eva. Nu vom face decat sa ii cream copilului o si mai mare dorinta de a manca, poate chiar si pe furis, fara stirea noastra. Fructul interzis va fi intotdeauna mai apetisant si nu vom face decat sa crestem apetitul copilului si, in cele din urma, sa il determinam sa manance mai repede, mai mult, mai des. Deci rationalizarea sau interzicerea mancarii nu poate fi o solutie pozitiva. Daca recurgem la strategii kidziferiene prin care sa glumim pe seama aspectului supraponderal al copilului in incercarea de a-l sensibiliza sa nu mai manance, vom face si mai mult rau. Actiunile de genul acesta se traduc intr-o scadere a nivelului serotoninei din corp, un neurotransmitator care are ca rol principal eliminarea starilor de anxietate si depresie. Copilul va simti nevoie sa compenseze starea anxioasa si depresiva prin placerea de a manca. In mod special mancarurile care ne excita papilele gustative la maxim, unde putem nota alimente precum dulciurile sau fast food-ul. Deci, din nou, in loc sa reducem consumul de mancare printr-o abordarea din aceasta nu facem decat sa il crestem.
In mod cert cea mai eficienta metoda de a reduce cantitatea de alimente consumate intr-o zi este aceea de a stimula autocontrolul copilului. Acest lucru il putem facem incercand sa explicam copilului, cu exemple concrete si apropiate de el, importanta unui regim de viata sanatos, avantajele sportului si beneficiile unui corp echilibrat. Dar trebuie sa fim constienti ca aceasta abordare este extrem de provocatoare chiar si pentru un adult, ca sa nu mai vorbim pentru un copil. Pentru ca incercam sa substituim un avantaj imediat, placerea de a manca, cu un beneficiu pe termen lung si greu de cuantificat.
O alternativa vine din stiinta comportamentului irational, care demonstreaza, printr-o serie de studii, un lucru pe cat de simplu pe atat de contraintuitiv: daca vrei ca cineva sa renunte la ceva, forteaza-l sa faca acel lucru pana cand nu il mai doreste. Iti place sa inoti? Daca esti fortat sa inoti zece ore pe zi, 7 zile pe saptamana, dupa cateva saptamani inotul nu ti se va mai parea ceva la fel de apetisant. La fel se poate proceda si cu mancarea. Important este sa fim consecventi in acest demers si sa avem grija ca zilnic, la mese, sa depasim un pic punctul de confort al copilului. Sigur asta nu inseamna ca vom proceda ca in Hansel si Gretel, sa ii indopam fortat, ci doar sa cream o usoara senzatie de disconfort dupa o masa prea bogata. In felul acesta in timp se va diminua din placerea exacerbata a copilului de a manca si va reveni la doze normale. Stim ca poate parea un pic cam dur acest sistem, de aceea nici nu il recomandam decat celor care sunt foarte convinsi ca functioneaza si sunt dispusi sa duca demersurile pana la capat. Daca incepem si nu ducem la bun sfarsit sistemul, va strica mai mult decat va ajuta. Deci cantariti bine inainte sa incepeti un asemenea procedeu.
Oricare ar fi situatia, mai avem la dispozitie cateva trucuri care, daca le punem cap la cap, pot ajuta. Primul truc este sa scapam de toate farfuriile mari din casa si sa le pastram doar pe cele mici. Acest simplu truc pacaleste creierul sa creada ca e o cantitate mai mare decat in realitate, avand in fata o farfurie plina ochi. In plus, odata terminata farfuria, chiar daca mai e o usoara senzatie de foame, lenea ne poate convinge sa nu ne mai deranjam pana la frigider sa mai punem inca ceva pe farfurie. Al doilea truc ar fi sa avem grija ca mereu sa existe la indemana copiilor gustari sanatoase intre mese. Gustarile au potentialul sa “strice foamea”, reducand astfel cantitatea de mancare consumata de copii. Un al treilea truc ar fi sa nu ne intrecem in a gati mancaruri cat mai sofisticate si cat mai gustoase atunci cand copilul are o problema cu greutatea. Daca mancarea nu este la fel de gustoasa ca una facuta de Jamie Oliver, sunt sanse mari ca si copilul sa nu o manance chiar cu atata pofta. Un ultim truc este inspirat dintr-un film cu Carlos Sacalul, versiunea cu Aidan Quinn. Acolo un personaj civil trebuie sa intre in rolul teroristului Carlos. Problema principala era ca personajul civil adora terciul din ovaz, pe cand adevaratul Carlos il ura. Solutia lor: l-au hranit pe civil doar cu terci de ovaz pe toata durata training-ului, astfel incat, la final, nu mai suporta sa vada terciul in fata ochilor. Plecand de la acest exemplu, o solutie ar fi sa nu gatim extrem de variat pentru copil. Doar putine feluri de mancare, repetate suficient de des, pot reduce semnificativ din placerea exagerata de a manca.
Cam acestea ar fi cateva lucruri pe care le putem avea in vedere in incercarea de a mai pondera consumul de mancare atunci cand e cazul. Unele pot parea mai dure, de aceea e bine sa nu recurgem la nici una din metodele cu care nu ne simtim cu adevarat confortabil sau care credem ca, in cazul nostru concret, nu ar face bine copilului.
_____________________
Aprecierea ta ne da energia sa continuam!
Daca iti place ce facem, nu uita sa iti creezi un cont pe site sau sa dai like pe Pagina de Facebook, ca sa poti fi la curent cu ultimele noutati. Daca ai un prieten caruia crezi ca i-ar prinde bine sa se uite peste aceste randuri, fa-i si lui si noua o favoare si impartaseste cu el linkul articolului!
Vreau sa intru in liga luptator antiKIDZIFER si sa primesc newsletter-ul muffyPEDIA.ro. Mai ales ca e gratis!