Copil simpatic, nefumator, caut parinte pentru…

Family time

Daca si copiii ar putea trimite anunturi online, probabil ca ar suna cam in felul acesta: “Copil simpatic, nefumator, caut parinte pentru a petrece timp impreuna! Atentie!!! Prezint risc crescut de a avea o copilarie fericita si de a deveni inteligent, in situatia in care timpul petrecut impreuna depaseste o ora pe zi.” Desi abordam subiectul cu o oarecare nota de umor, trebuie sa stim ca, in acord cu studiul Gallup efectuat pentru campania Fundatiei Romtelecom pentru romani, 49% dintre parintii romani petrec, in medie, mai putin de o ora pe zi alaturi de copiii lor. Cu alte cuvinte, unul din doi copiii petrece mai putin de 1 ora, 60 minute, 3600 secunde, impreuna cu parintii lui intr-o zi. E prea mult, e prea putin?

Dar oare este important sa petrecem timp alaturi de copiii nostri? In mod cert timpul petrecut alaturi de copiii prezinta numeroase beneficii, atat pentru noi cat si pentru cei mici. In primul rand prezenta noastra fizica alaturi de ei reprezinta o confirmare a dragostei noastre pentru copii, a faptului ca ne face placere sa petrecem timp impreuna si ca ii pretuim. Le oferim ocazia sa interactioneze cu noi, sa inteleaga cum functioneaza lucrurile, sa inteleaga propriile actiuni. Timpul petrecut impreuna contribuie si la intarirea legaturii afective dintre noi si copiii si asta ajuta la o dezvoltare psihologica echilibrata si o relatie ulterioara parinte-copil mai deschisa. Noi insemnam, de multe ori, si scutul suprem pentru copii in fata oricarui pericol, real sau imaginar. Confortul izvorat din prezenta noastra alaturi de ei este inimaginabil si consolideaza increderea copilului in sine, reduce riscul de aparitie al fricilor (fobiilor) si starilor de anxietate.

Din moment ce este limpede ca petrecerea timpului alaturi de copiii prezinta o multime de beneficii, hai sa vedem si cum o putem face cat mai eficient! Ne lovim aici de eterna paradigma calitatea vs cantitatea timpului petrecut alaturi de copil. Unii specialisti sustin ca e mai importanta calitatea timpului petrecut alaturi de copiii nostri decat cantitatea, in timp ce altii militeaza pentru o cantitate cat mai mare petrecuta zilnica. Este evident ca daca stam cinci ore pe zi altaturi de copilul nostru in care schimbam trei propozitii si in rest conducem masina, ne uitam la televizor sau finalizam sarcini de serviciu, nu aducem o mare plus valoare in dezvoltarea lui. Pe de alta parte, nici petrecerea impreuna a doar 30 min pe zi, fie ele si cu maxim de implicare si suport din partea noastra, nu credem ca poate reprezenta o varianta pozitiva. Prin urmare nu am vrea sa cadem in nici un din extremele calitate sau cantitate, ci sa gasim un echilibru intre atentia si implicarea noastra in activitatile cu copiii, pe de o parte, si petrecerea unui timp suficient in compania lor, pe de alta parte.

Pai ce solutii ar ca sa fi imbinam intr-un mod fericit calitatea cu cantitatea? Sa incepem prin a lua copiii cu noi oriunde avem posibilitatea sa o facem si unde ei vor regasi o experienta pozitiva. Sigur avem si noi, parintii, nevoie de momentele noastre de liniste, sa mai evadam un pic. Nimeni nu spune sa nu o facem. Asta ne ofera relaxarea necesara unei relatii armonioase si echilibrate cu copilul nostru. Dar, dincolo de aceste oaze de relaxare, nu ar trebui sa fim exagerat de comozi si sa negam copiilor nostri niste experiente noi, doar pentru ca asta ar presupune un efort suplimentar din partea noastra. Sa-i luam cumparturi, unde putem juca politistul cumparaturilor impreuna, sa-i luam din cand in cand si la serviciu, daca este posibil, sa le explicam ce facem, sa-i luam la cinema, sa-i luam cand mancam in oras, sa-i luam cand iesim cu prietenii la iarba verde.

Sa dansam! Sa dansam impreuna cu ei, sa invatam pasii impreuna cu ei! O putem face in camera, o putem face in baie, o putem face in supermarket, o putem face pe strada. Nu trebuie sa ne sfiim sa dansam impreuna chiar daca suntem in public si ar putea sa para ciudat. Cand avem alaturi piticii orice caraghioslac, brusc, este scuzabil!

Orice alte situatii urgente ar fi, este absolut imperativ sa ne organizam programul si prioritatile, astfel incat sa fim alaturi de copilul nostru in momentele importante din viata lor. Nu avem voie sa ratam zilele lor de nastere, nu avem voie sa ratam festivitatile la care participa, nu avem voie sa ratam concursurile lor, nu avem voie sa ratam serbarile! Pentru ei sunt cele mai importante momente si au nevoie de prezenta noastra si de aprecierea noastra. Pentru cei dintre noi care nu am avut luxul de a avea tot timpul alaturi de noi parintii in copilarie nu e un secret cat de mult a contat sa fi fost acolo, in acele momente. Daca putem, cu eforturi omenesti, sa fim acolo, langa ei, de fiecare data, sa o facem! E o bucurie enorma pentru pitic.

Sa descoperim lumea impreuna cu ei! Sa incercam sa le explicam cat mai multe, la un nivel cat mai adaptat puterii lor de intelegere. Sa stergem odata din vocabularul nostru idioata de expresie:”las’, ca asta ai sa o intelegi cand cresti mai mare!”. Chiar daca nu gasim neaparat cuvintele pe care copiii le pot pricepe acum, adese ori ei pricep mai multe decat credem noi, sau, chiar daca nu inteleg pe moment, inmagazineaza informatiile si, atunci cand au toate piesele, intregesc puzzle-ul.

Si sa nu uitam sa dansam! Oriunde, oricand! Corpul copiilor nostri este cel mai puternic instrument pe care il vor avea vreodata. Trebuie sa-i incurajam sa fie mandri de el si sa il foloseasca cat mai mult posibil!

Asadar, dans… in compania unei superbe piese de-a lui Ziggy Marley, cu un clip superb! Sper sa nu incepem sa abuzam de jamaicani, ca ne-a mai “delectat” si Lt. Kidzifer cu un jamaican in articolul lui, dar Ziggy chiar merita.

_____________________
Aprecierea ta ne da energia sa continuam!
Daca iti place ce facem, nu uita sa iti creezi un cont pe site sau sa dai like pe Pagina de Facebook, ca sa poti fi la curent cu ultimele noutati. Daca ai un prieten caruia crezi ca i-ar prinde bine sa se uite peste aceste randuri, fa-i si lui si noua o favoare si impartaseste cu el linkul articolului!

Vreau sa intru in liga luptatorilor antiKIDZIFER si sa primesc newsletter-ul muffyPEDIA.ro. Mai ales ca e gratuit!